CONTES EN FAMÍLIA

Curs 2019-2020

Un curs més hem inaugurat la temporada dels Contes en Família on convidem a l’espai de l’hora del conte de la biblioteca, mares, pares, tietes, avis o amics dels nens i nenes de P-5 a compartir amb la resta de companys de classe les històries més estimades de casa. Després de quatre cursos d’experiències molt enriquidores i d’una alta participació de les famílies any rere any, a l’apartat “Contes en Família hi trobareu un recull de totes les trobades i podreu descobrir-hi els contes recomanats.

***

ACOSTA, Alicia i AMAVISCA, Luis. Visca les ungles de colors! (Il. Gusti) NubeOcho.

Els pares de l’Abril van narrar la història del Joan, un nen a qui li agrada pintar-se les ungles fins al moment en què altres nens de l’escola se’n riuen. El pare li donarà suport pintant-se-les ell també. I així ho vam fer tots  aquell dia. Van pintar amb pintures les ungles de la silueta de la mà i després les ungles de les mans. Mireu!

 

***

L’antic magatzem del ratolí Pérez

La mare de l’Hugo va explicar als nens i nenes com funciona l’antic magatzem de dents que el Ratolí Pérez té a València. En aquest lloc màgic on hi arriben les dents de tots els nens i nenes es transporten en uns trenets que corren pel sostre i on hi ha fins i tot la màquina d’embolicar regals.

Després de veure tot el procés i poder visitar-la gràcies a la seva explicació i les imatges, vam fer una bosseta per a guardar-hi la dent sota el coixí.

***

BONILLA, Rocío. De quin color és un petó? Animallibres.

La mare de l’Helena va portar als nens i nenes de P5 el conte De quin color són els petons? Aquest és un dels àlbums de la il·lustradora Rocío Bonilla, però també són igual de recomanables, Els fantasmes no truquen a la porta, escrit per Eulàlia Canal, o La muntanya de llibres més alta del món. En aquesta història, la seva protagonista, la Minimoni, intentarà esbrinar de quin color es pinten els petons.

Després del conte vam pensar; com devien ser? Com cadascú volgués? Tenien un color? O molts? I cadascú va trobar la seva manera de pintar-los.

***

PEYO. Nadal a casa dels barrufets. Base Editorial.

Les àvies de l’Àlex van venir a explicar una de les històries dels Barrufets. Com en totes les aventures de la sèrie creada per l’il·lustrador belga Peyo, el malvat Gargamel ha pensat un pla per atrapar barrufets enmig de les preparacions per celebrar les festes de Nadal. Després de la història van fer titelles dels famosos follets blaus per jugar-hi.

 

 

***

JEFFERS, Oliver. Perdut i trobat. Andana.

Els pares de la Gala van venir a explicar un dels àlbums que tan ens agraden que ja han esdevingut clàssics, Perdut i trobat d’Oliver Jeffers; una història que parla de l’amistat i de la solitud amb el característic estil de l’autor.

I van completar la sessió amb una manualitat d’un pingüí que potser, com al conte, no s’havia perdut del tot.

***

ELS TRES PORQUETS

Amb la representació de titelles de les mares de l’Aina, la Marta i la Laia vam reviure la tradicional faula d’Els tres porquets. El fet de conèixer la història i poder-se anticipar a la narració els encanta. Així, poden fixar l’atenció en els detalls en funció de qui explica la història o com es representa… La seva versió va ser especialment divertida i va donar lloc a moltes rialles i cançons. Ens agrada molt que us animeu a representar-les!

En acabar no hi podia faltar una activitat d’aquelles que més els agraden; pintar, retallar i enganxar.

***

ENDE, Michael. El dragón y la mariposa. Alfaguara.

La mare i la tieta de la Carlota ens van portar una història d’un drac ben especial, el Plàcid, a qui li encantava fer dolenteries. Però un bon dia, llegint, s’adonarà que el significat del seu nom no es correspon amb el seu caràcter. Curiosament, en un altre racó de món a una dolça papallona, anomenada Bàrbara, li passarà el mateix i entre tots dos buscaran una solució. L’autor de literatura infantil i juvenil alemany, Michael Ende, escriu el conte amb rimes que li donen musicalitat i ritme a una història sobre el sentit de les paraules acompanyada per les il·lustracions de Luis de Horna que transporten a una atmòsfera de conte fantàstic.

Després, la mare de la Carlota els va proposar una activitat d’allò més entretinguda. Com si es tractés d’una bola de neu, van haver de col·locar diferents materials de colors dins una bola per guarnir l’arbre. Semblaven petits mons en miniatura!

***

ISERN, Sussana; CARRETERO, Mònica; FERRERO, Javier. Una canción para cada emoción. NubeOcho.

Els pares de l’Ernest, acompanyats de l’Helena, la seva germana, ens han ensenyat un conte que explica la vida d’uns habitants d’un poble que no saben gaire què els passa ni què senten. Un inspector els ajudarà a determinar de quin tipus d’emoció es tracta i en faran una cançó.

Després d’escoltar-ne alguna cadascú ha muntat el seu propi “emocionòmetre” per si els calgués saber en tot moment què els passa.

***

VVAA. Explora con Dora. Beascoa

La mare de la Paula ens ha portat una de les aventures de la Dora. Una petita guineu s’ha perdut i la Dora, amb l’ajuda dels seus amics, trobarà la seva mare després de superar un munt d’entrebancs. El fet que els nens i nenes coneguessin ja la sèrie televisiva ha facilitat que poguessin parar atenció a altres detalls com són les paraules en anglès i les explicacions que la mare de la Paula els ha anat fent a mesura que avançava la narració.

 

DE LESTRADE, Agnès i DOCAMPO, Valeria (il.). La gran fàbrica de les paraules. Tramuntana

La mare del Martí ens va explicar el conte de La fàbrica de les paraules, que narra la història d’un país on les paraules eren tan valuoses, com el menjar, i on les persones gairebé no parlaven perquè no en podien comprar tantes com volguessin. Per això el protagonista havia de fer mans i mànigues per aconseguir-ne i poder dir-les a la seva estimada. Una història preciosa que parla d’amor, d’injustícies i alhora sobre el poder de la paraula i la intencionalitat amb la qual es pronuncia.

Després d’escoltar la lectura els nens i nenes ells sí que han pogut escollir la paraula que més els agradés i les han escrit, per guardar-les totes elles en una capseta. Segur que a final de curs tindran una bona col·lecció de paraules boniques.

***

BRUNA, Joana. Matías y las maravillas. Oblicua.

Els pares del Dídac han vingut a explicar la història de Matías. Una cigonya que un dia emprèn el vol amb la seva mare per a migrar però per culpa d’un plàstic d’una llauna quedarà atrapat i perdrà el rastre de la mare i de l’estol d’ocells. Però continuarà el seu viatge i acaba recorrent el món i descobrint les set meravelles, fins que es retroben.

I cadascú ha dibuixat el lloc on millor se sent, el seu lloc meravellós.

***

HOLZWARTH, Werner i ERLBRUCH, Wolf. La talpeta que volia saber qui li havia fet allò al cap. Kalandraka.

La mare del Jordi va venir a explicar a P5 un clàssic que els nens i nenes mai no es cansen d’escoltar, pel seu humor i simpatia. I els va preparar una activitat que ajudava a recordar el conte mentre retallaven i enganxaven. Després tots es van endur una corona amb la protagonista del conte de record.

***

MALET, Oriol i BONILLA, Rocío. Max i els superherois. Animallibres.

La mare del Bernat ha explicat als nens i nenes de P5 la història d’un nen, el Max, apassionat dels superherois. D’entre tots els seus herois preferits, Megapower n’és la reina, perquè és capaç de tot!  Aquest àlbum, escrit per Oriol Malet i il·lustrat per Rocío Bonilla, combina en les seves il·lustracions un estil més de conte infantil característic de l’autora amb una composició i tipografia pròpia del còmic quan tracta els poders de la superheroína.  Un cop ha acabat el conte, han pintat una màscara de superheroi i superheroïna on hi han escrit el nom de la persona que més els cuida.

També els ha portat un llibre relacionat amb el projecte que estan fent del medi ambient.  Amb el títol Res de res, de Julien Billaudeau (Tramuntana), el llibre aborda el tema de l’excés de construcció i planteja la pregunta de què passarà si no deixem de construir.

***

QUERALT, Elisenda i POTT, Carla. Mare, de quin color son els petons? ItsImagical.

El pare de l’Emma ha vingut a explicar una d’aquelles històries que cada curs retrobem en als Contes en Família que tant agraden perquè associen emocions amb colors i en aquest cas amb petons.

A l’activitat proposada han escollit el color que més agradava a cadascú, s’han pintat els llavis i han estampat un petó ben fort al paper. Després hi han escrit el nom del color i el de la persona a qui li regalaven o d’una cosa que fos d’aquell color. Hi han marxat la mar de feliços amb els seus petons estampats!

***

FENOLLAR, Marta. ¿Por qué Vilma tiene el pelo largo?. Lynx edicions.

La mare del Tomás ha explicat la simpàtica història del Pablo i la seva mascota. El Pablo com tot els nens desitja tenir una mascota, però la que es trobarà no serà precisament tal com se l’havia imaginat. Tot i així resultarà ser més divertida del que es podia esperar. Després de conèixer la història de la Vilma i com és un hàmster, per acabar, els nens i les nenes n’han pogut acolorir un tal com els agradaria.

***

MERINO, Gemma. El cocodril a qui no li agradava l’aigua. Editorial Picarona.

La primera trobada ha estat amb la mare de la Martina que ens ha mostrat un protagonista, nascut en una família de cocodrils, a qui li costarà molt fer allò que s’espera que faci: nedar. Fins que un bon dia, després d’intentar-ho molt i molt, apareixerà una flama inesperada… Una història entranyable i encoratjadora.

***

2018- 2019

LES NOCES DE LA PAPALLONA

I per acabar la temporada dels Contes en Família, l’àvia de l’Àlex i la seva amiga Helena Noya, també exalumna de l’escola, ens van portar la història de Les noces de la papallona (Ediciones Elfos) i els van preparar una activitat molt entretinguda per endur-se a casa de record.

SUPERNENS

La mare de l’Èric ens ha explicat el conte dels Supernens de Danya Damirón i il·lustrat per Pablo Pino (Animallibres) on es tracta el tema de les discapacitats  i  les virtuds, i ens ha permès parlar de quines habilitats té cadascú i recònèixer les dels altres companys.

EL PEIX IRISAT VIATJA AL FONS DE L’OCEÀ

La mare del Nil ens va explicar la continuació d’un dels llibres que més els agrada, El peix irisat de Marcus Pfister (Beascoa). En aquesta nova aventura el peix irisat perdrà la seva darrera escata a les profunditats del mar i no s’ho pensarà dues vegades en endinsar-s’hi, on trobarà criatures marines que desconeixia i farà nous amics.

L’OCA RUCA i LOS MONSTRUOS TIENEN MIEDO DE LA LUNA

El pare del Leo i la mare de l’Èric ens van venir a explicar dos contes de dos autors fantàstics. El primer Los monstruos tienen miedo de la luna, de l’autora iraniana Marjane Satrapi i editat per Norma editorial, ens explica la història d’una nena que malgrat ser feliç, cada nit s’ha d’enfrontar a uns monstres que apareixen a la seva habitació. Per allunyar-los, agafarà la lluna del cel, provocant així un seguit de desastres a tota la ciutat.

I el segon, L’Oca ruca de Petr Horacek, il·lustrador de llibres infantils amb un estil alegre i lluminós que narra històries amb protagonistes animals que sempre agraden als més petits de la casa, molts d’ells editats per l’Editorial Joventut. En aquest cas, es tracta d’una oca que volent ser diferent de les altres provarà de nedar, xisclar, bramar, córrer, aletejar com ho fan altres animals, i n’aconseguirà fer més de les que en un principi imaginava.

En acabat, els van preparar una activitat de retallar, pintar i enfilar, perquè cadascú pogués endur-se un mòbil d’una lluna a casa.

JANE GODALL i EL LLIBRE DE LES EMOCIONS PER A NENES I NENS

Els pares del Nil ens han portat el conte que narra la vida de la Jane Goodall: la millor amiga dels ximpanzés i la naturalesa de Javier Alonso López (Shackleton. Col·lecció Els meus petits herois). I també ens han llegit un conte del recopilatori El libro de las emociones para niñas y niños. Los cuentos del hada Menta, de la Gemma Lienas i il·lustracions de Sigrid Martínez (B de Blok), històries divertides que els ajuden a detectar les seves emocions i a reconèixer-les. Després dels contes van pintar una màscara de ximpanzé!

 …

HAY UNA VACA EN LA NEVERA

La mare de la Nora ens ha explicat una història en euskeraHi ha una vaca a la nevera d’Amaia Cia i Ricard Zaplana (Beascoa). Els nens i nenes han gaudit escoltant-la i coneixent nous sons d’una llengua desconeguda per a la majoria, i fins i tot, han après algunes paraules! Tot plegat ha estat una experiència molt interessant gràcies també a un conte molt divertit on bèsties i bestioles envaeixen la casa d’un nen. Després del conta-contes, també ens ha explicat curiositats de la llengua i finalment, han pintat la imatge dels protagonistes de la història per endur-se de record.

JO MATARÉ MONSTRES PER TU

Les mares del Neizan, l’Èric i l’Àlex ens van regalar una representació amb titelles de mà de la història de Santi Balmes Jo mataré monstres per tu i il·lustrat per Lyona (La principal dels Llibres, 2011). El conte, que parla de les pors a la foscor, al dormir sols o a la nit, és un viatge a través de dos mons, el de la Martina i el del seu reflex monstruós, l’Anitram, a qui tem perquè no coneix. Aleshores, els qui l’ estimen incondicionalment i matarien monstres per ella li ensenyaran que aquests poden empetitir-se gràcies a la valentia. En acabar la representació, cadascú va poder construir el seu propi monstre i conèixer-lo de ben a prop.

CARNESTOLTES I SANT JORDI

El germà de la Júlia, el Marc, ens va venir a llegir els dos contes que, a casa, els agraden més: el del Carnestoltes i el de Sant Jordi. Els nens i nenes van estar molt atents veient que el Marc els llegia tot sol; ben aviat, també ho podran fer ells! I els va agradar molt conèixer ja les històries i poder anticipar-s’hi o veure que a vegades, també hi ha variacions dels contes que ja coneixem. Finalment, tots van ajudar a acolorir el conte enganxant una enganxina, i el Marc i la Júlia, es van poder endur un bon record que, de ben segur, reviuran cada vegada que el rellegeixin.

LA PETITA VENEDORA DE SOL

L’Anna, tieta de la Mai, ens va venir a explicar la història de la Silly a partir d’una selecció d’escenes de la pel·lícula  La petite vendeuse de soleil (The Little Girl Who Sold the Sun, 1998) de Djibril Diop Mambéty. La Silly, una nena que viu als carrers de Dakar i que no pot caminar, decidirà vendre diaris, una activitat que únicament podien fer els nens, però, tot i els impediments que troba pel camí, els afronta amb optimisme i alegria. A través d’aquest personatge lluminós que despren alegria, força i valentia a cada escena, i que és un exemple de generositat i de confiança en un mateix, vam descobrir gràcies a l’Anna, que també és un símbol de la voluntat del continent africà d’ensortir-se’n amb els seus propis mitjans.

QUE VALENT!

La família de l’Elsa ens ha explicat el conte Que valent! (Editorial Joventut) de l’autor Lorenz Pauli. Amb unes il·lustracions precioses de Kathrin Schärer, trobem una història de valentia i superació protagonitzada  per quatre amics: un ratolí, una granota, un caragol, i un pardal que competeixen per veure qui d’ells és el més valent, i cadascun ho demostrarà d’una forma diferent perquè per la seva naturalesa determinades accions són veritables proeses. Un conte molt recomanable que ens convida a preguntar-nos sobre els nostres propis límits i ens anima a esforçar-nos, acceptant la diferència i entenent com situacions quotidianes per uns poden ser autèntics reptes per a d’altres.

IL GIGANTE EGOISTA

Els pares de l’Alba de P5 ens han explicat una història que ja havíem sentit, El gegant egoista d’Oscar Wilde. Però aquesta vegada l’hem escoltada en italià, i tots han estat molt atents intentant entendre el vocabulari, sentint la musicalitat d’un idioma nou per a molts… Però com ja coneixien la història i gràcies a l’ajuda de l’Alba i el seu pare que a mesura que anava avançant la narració anaven canviant l’escenari i els seus protagonistes amb joguines, no els ha costat gaire de seguir el fil. I després, hem parlat de la importància de ser generosos, cadascú ha pogut pintar el seu jardí de primavera  i a més de la història que ens han regalat, ens han portat llimones del seu jardí! Quina bona olor!

LA ABEJA HARAGANA

L’àvia del Cleo de P5-B ens va regalar el conte clàssic d’Horacio Quiroga, La abeja haragana, el darrer dels set contes inclòs dins els famosos Cuentos de la selva (1918), publicat darrerament per Joventut.  Uns contes que malgrat passin els anys i les dècades, se’n pot gaudir sempre, perquè son faules que ens permeten reflexionar sobre el comportament humà des de l’amor per la naturalesa i la defensa de la solidaritat i el seu toc d’humor particular.

L’àvia del Cleo a banda de narrar-nos el conte també ens va ensenyar els tipus d’abelles que existien, on vivien, què feien… I després, vam poder parlar una estona sobre què en pensaven i si els havia agradat.

MARE, DE QUIN COLOR SÓN ELS PETONS?

La mare del Yago de P5 A ens ha regalat una història d’aquelles que tant els agrada als nens i nenes, on les emocions s’assocïen als colors. En aquest conte, d’ Elisenda Queralt i  Carla Potti, la mare explica al seu fill que els petons poden ser de molts tipus; al matí estan carregats d’energia i són taronges, però que poden ser verds amb la música, que poden estar plens de llum del sol o bé de calma… La mare del Yago i el Yago ens van presentar el conte d’una manera ben especial; van representar la mare i el fill del conte fent un diàleg  teatralitzat. I deprés els nens i nenes van pintar un petó del color i l’emoció que escollien i van escriure per a qui seria.

LA BABOSA CARIÑOSA

La mare del Leo de P5-A ens ha explicat la història d’un llimac que no entén per què la seva mare no l’abraça i creu que es deu a la seva lletjor. Per això preguntarà als seus amics com s’ho pot fer per agradar a la seva mare i s’anirà fent tot el que els altres li aconsellen. La sorpresa serà quan s’adoni que la mare no el vol perquè s’assembli als altres, sinó tal com és i que si no li feia abraçades era perquè no té braços! Després d’escoltar aquesta història amb les simpàtiques il·lustracions de Tony Ross, hem parlat de tot una mica; que necessitem sentir-nos estimats, del que podem fer per demostrar que estimem… i tot això ens ha portat a dibuixar a aquells que estimem.

LA MOTXILLA INVISIBLE

És el primer dels contes recollits dins de l’àlbum infantil De mayor quiero ser feliz (Beascoa), d’Anna María Morato. Il·lustrat per Eva Rami Pérez, amb uns dibuixos molt alegres i realistes, descobrim la història de dos germans Pedro i María a qui els encanta passar el temps amb la seva tieta, una dona entranyable que sempre està contenta. Un dia s’adona que cadascú  de nosaltres du una motxilla invisible que s’omple de paraules, també invisibles però poderoses i es pot omplir de paraules positives que ens fan sentir bé i lleugers com bombolles i les que s’acaben convertint en pedres que són una càrrega.

Una senzilla història per  empoderar als nens i nenes per afrontar diferents situacions de la vida diària dins d’un conjunt de contes per afavorir l’educació en l’autoestima.

EL RATPENAT

L’avi de la Laura de P5- B  ens va explicar una narració oral de perquè els rat-penats surten de nit. Un ratpenat que va surt a volar de dia se n’adona que la resta d’ocells tenen plomes de colors, i que a ell també li agradaria tenir-ne. Per això, anirà a suplicar-li al Senyor Més Poderós que l’ajudi, i aconseguiran que tots els ocells l’ajudin i n’hi donin un parell de les seves… Però la resta d’ocells poc s’imaginarà que el ratpenat serà un desagraït i no li durarà gaire el seu nou plomatge per ser tan presumit i orgullós. I se’n n’haurà de tornar a la cova a viure de nit per sempre.

Després d’escoltar aquesta història plena de fantasia i dexar-nos a tots embadalits, les nenes i els nens van pintar de colors un munt d’ocells diferents i al ratpenat, com hauria pogut ser si…

 …

EL GEGANT EGOISTA

La mare del Marc de P5 A ens ha visitat per explicar-nos un clàssic exquisit: la història d’ “El gegant egoista d’Oscar Wilde. En una bonica edició abreujada i il·lustrada per Alexis Deacon, i traduïda per Bel Olid (Ekaré), es narra la història d’un Gegant que torna de viatge  i es troba el seu jardí ple de nenes i nens que hi estan jugant. Tot enrabiat, el Gegant els farà fora, i aixecarà un mur perquè no hi puguin entrar. Però des d’aquell moment, l’hivern s’instal·larà al jardí del Gegant, i tindrà uns visitants que no el deixaran tranquil. Fins que un dia…

Després del conte, vam guarnir de colors un arbre sense cap fulla del jardí del Gegant i va tornar la primavera!

EL XAI-GUR

Els pares de l’Oriol de P5-A ens han vingut a explicar la història del Xai-gur de Diana Kimpton (Artime Ediciones): un petit xai sense mare i una cangur que l’adopta. Un bonic conte que ens parla de l’amor incondicional d’una mare cap un fill tot i descobrir les diferències que hi ha entre ells. Després del conte els nens i nenes van fer la manualitat de la mare cangur i el xai-gur per endur-se’l de record.

EL MOMENTO PERFECTO

Hem iniciat l’any i els contes en família amb una entranyable història d’amistat que ens han portat els pares de l’Helena de P5-A: El momento perfecto de Susanna Isern i il·lustrat per Marco Somà (Ediciones La fragatina).  Aquesta càlida història narra com un esquirol, que té molta pressa perquè ha d’arribar a un lloc que desconeixem,  s’anirà trobant pel camí amb tots els seus amics que en aquell moment precís necessiten la seva ajuda. Ell, generós de mena, els ajudarà sense esperar res a canvi, tot i que finalment tots li agrairan a la seva manera el que ha fet per ells. Una història sobre el valor de l’amistat i de la generositat per damunt de l’individualisme i les presses del rellotge.

Després d’escoltar el conte, han pintat amb molta calma un mandala d’un esquirol.

EL TRINEU DEL PARE NOEL

 

Els pares de la Berta de P5-A ens han vingut a explicar una història plena de màgia i amb tots els personatges indispensables del Nadal:  El trineu del Pare Noel de Moe Price, il·lustrat per Atsuko Morozumi. La història comença amb un Pare Noel preocupat que li diu al seu ajudant:  Afanya’t. […] Ja surt el sol. Si algú ens veu, la nostra màgia es perdrà per sempre…

Després cadascú ha pogut fabricar el seu propi ren i hem conegut el secret dels anys dels rens!

EL TIÓ DE NADAL

Els avis de l’Aritz de P5-A ens han portat la història del tió de Nadal ( El tió de Nadal, Baula) pensada per als més petits. En aquesta versió, un follet que viu a les golfes d’una masia, explica l’origen d’aquest tronc màgic i com any rere any, si se’l cuida i alimenta, pot cagar uns regals molt dolços…

Gràcies per apropar-nos una mica més al Nadal; els nens i nenes mai es cansarien d’escoltar contes com aquest!

                …

LES ARRUGUES DE L’ÀVIA I LILI

La mare del Romà de P5-A ens ha portat dues històries commovedores que són dues petites joies. La primera ens l’han explicat L’Areta, la germana del Romà, i la seva mare. Es titula Les arrugues de l’àvia, de Simona Ciraolo i està traduït per Anna Llisterri (Andana). Aquesta comença amb una conversa entre una àvia i la seva néta, que li pregunta si li fan mal les arrugues de la cara. La nena li anirà preguntant per cada arruga de la cara mentre  les va resseguint totes, i l’àvia li explicarà el record que s’amaga darrere de cadascuna d’elles, fins a recórrer els moments més feliços i també els més tristos, de la seva vida.

La segona història ha estat la de la Lili, una nena amb els cabells de foc que sovint li porten problemes, fins que se n’adona que potser aquesta és la seva gran virtut. Aquest àlbum és la primera obra de l’autora Wen Dee Tan, amb la qual va rebre el 3r Premi Macmillan del 2013. Publicat per Babulinka Books i traduït per Jordi Martín Lloret, també guardonat amb el Premi de Traducció de Barcelona, però a banda d’aquests reconeixements, és una història que desperta en els infants la inquietud de pensar en les seves habilitats.

        

Després d’escoltar els contes, la mare del Romà i l’Areta, ens han preparat una activitat per endur-nos la nostra Lili a casa!

25 CUENTOS PARA LEER EN 5 MINUTOS

Hem inaugurat els Contes en família al P5-B amb la Nani, mare del Cleo, que ens ha explicat un conte que ens ha tingut a tots embadalits i que ens ha fet riure molt. Es tracta del recull de 25 cuentos para leer en cinco minutos (Beascoa), de Carme Martín Roca, que amb unes il·lustracions molt entranyables d’Esther Burgueño, reinterpreten contes clàssics des d’un punt de vista diferent que es poden llegir amb cinc minuts.

Moltes gràcies!

EN JOAN GEP

El pare de la Rita ens va llegir el conte del Joan Gep, un conte popular català que explica les aventures del Joan Gep en el seu viatge de Montserrat a Barcelona, per anar a veure el rei i casar-se amb la princesa. Pel camí anirà trobant petits homenets que l’ajudaran.

Els nens i nenes es van familiaritzar escoltant un conte  dels de tota la vida, amb els ingredients d’una història d’abans plena de fantasia i peripècies.

AMOR MEU

Ahir ens va visitar la mare del Jan, que ens va narrar un conte escrit per Astrid Desbordes i  il·lustrat per Pauline Martin, titulat Amor meu (Kókinos). Un conte ideal per ajudar a entendre als petits fins a quin punt els estimem i un cant a l’amor incondicional de les mares amb moments veritablement emotius.

El protagonista, es pregunta si la seva mare l’estimarà sempre, i pàgina rere pàgina, la mare li va explicant que en totes les situacions, tant en l’error com en l’encert, sempre l’estimarà.

ASÍ ES MI CORAZÓN

La mare del Pablo de P5-A ens ha vingut a explicar una història sobre les emocions. Así es mi corazón, de l’autora Jo Witek i la il·lustradora Christine Roussey, publicat per l’editorial Bruño, ens ofereix a cada pàgina un sentiment nou arran de situacions diferents que la protagonista va descobrint. Aquest àlbum, a diferència d’altres que treballen la qüestió de la intel·ligència emocional, ajuda als nens a identificar com se senten, a posar-li paraules i a esbrinar les causes que els originen, amb il·lustracions senzilles, vitals i alegres.

Després del conte, els nens i nenes han expressat amb una paraula com se sentien. I tots han coincidit en que estaven contents, feliços i tranquils. Han aprofitat per fer un dibuix d’un cor on hi han dibuixat a les persones que més estimen i se l’han endut de record.

TINC UN DRAC A CASA!

Avui hem inaugurat la temporada dels Contes en Família de P5. Després de tres anys d’experiències més que enriquidores, convidem a l’espai de l’hora del conte de la biblioteca a mares, pares, avis, tiets i tietes a venir a compartir amb nosaltres els contes estimats de casa.

Avui, ens ha visitat l’Esther, tieta de l’Iker de P5 A, que ens ha narrat una història d’aprenentatge sobre un nen que vol saber com s’ha de cuidar un drac, i farà totes les preguntes necessàries a través de cartes a les persones més idònies.  Gràcies a les respostes de les cartes, el nen entendrà que tot i l’amistat que els uneix, han de prendre camins diferents. Tot i que a tots ens agradaria tenir un drac a casa!

Després els nens i nenes han estat molt entusiasmats construïnt el seu drac per la seva habitació amb la inicial del seu nom. Cada vegada que obrin la porta, recordaran aquesta bonica història. Moltes gràcies!

Seguirem afegint totes les recomanacions  i trobades amb famílies a l’apartat Contes en Família.

Gràcies per endavant per la bona rebuda de la proposta!

CURS 2017-2018

Les tietes del Guillaume ens han explicat el primer dels Contes en Família d’aquest curs 2017-18. I hem començat amb un clàssic que permet adaptacions per a totes les edats, el Pinotxo de Carlo Collodi. Ha estat una lectura detinguda que ha permès anar-se aturant a comentar els moments més impactants de la història i ens ha deixat temps, després, perquè les nostres visitants compartissin una estona de remenar i mirar contes amb nosaltres.

P5-B ja ha inugurat també els contes en família, i ha estat amb una història apropiadíssima per explicar en una biblioteca: En Calvin no sap volar. La història d’un ocell lletraferit, de Jennifer Berne (il·lustrat per Keth Bendis i publicat per Takatuka)20171107_155332

És la història d’un estornell molt lector, en Calvin, que somia aventures, llegendes i poesies i fins i tot somia que un dia esdevindrà un gran escriptor. Com que en Calvin està tan immers en el seu món de llibres s’oblida però, d’una cosa essencial en la vida d’un ocell: aprendre a volar. I és que no tots els aprenentatges són als llibres…

 

Després de compartir el conte (i de sentir-ne també alguna versió musicada) cada nen s’ha emportat el seu Calvin-lector particular, un gran record per a una gran història.

L’avi d’en Roger, de p5-B ens porta una història de tota la vida, la d’en Pere sense por, un d’aquells contes que es perden en el fons del temps. Res fa tremolar en Pere, fins que la persona que menys por hauria de fer-li aconsegueix, al final, espantar-lo.

Després de la història, hi ha temps per dibuixar els protagonistes del conte i parlar.

I com veieu, ha estat un conte ben familiar…

20171114_152440

Divendres passat els pares de l’Hernan, de P-5A, ens van portar un conte molt especial, que ens va deixar a tots bocabadats. Bé, un conte fet pel·lícula…

Es tracta d’una història (“Myriam, dulces sueños”) escrita per ells mateixos i convertida en una pel·lícula plena de màgia: ells van fer d’actors, hi van confeccionar uns decorats sorprenents, en van crear els efectes, hi van posar la música… Fou un conte que ens tingué a tots meravellats de començament a final. Moltes gràcies!

La Ruth, mare de la Sira de P5-A, ens ha vingut a explicar De quin color és una petó (escrit i il·lustrat per Rocío Bonilla, l’ha publicat Animallibres amb gran èxit).

És una història que, enllaçant colors i emocions, permet que els infants expressin de manera directa i fluïda moltes sensacions quotidianes.

I en acabat, pintem petons i parlem de moltes coses (fins i tot de dinosaures…) amb la Ruth.

“La llebre i la tortuga” és una de les faules més conegudes d’Isop. La Verònica, mare de l’Ariadna, ens la portat i llegit en una adaptació per a nens publicada per l’editorial Cadí.

 Els comentaris de la Vero després de la lectura han incidit en el valuós ensenyament del conte: no hi ha pitjor fracàs que menysprear els altres. Després de llegir, parlar i escoltar-nos, cada nen ha pogut endur-se unes quantes tortugues a casa…

La mare de la Irene, de P5-B, ens ha portat un àlbum il·lustrat que explica de manera subtil i profunda com enfrontar-se a les pors. Es titula Jo mataré monstres per tu, l’ha escrit Santi Balmes i publicat Principal de los Libros.

La història ens fa veure que allò que ens fa por és, sovint, allò que és diferent a nosaltres i que n’hi ha prou a conèixer-ho perquè la por desaparegui.

DSC_0019

La pràctica posterior al conte consisteix a mirar-nos del revés: girar el propi nom i imaginar-nos tan diferents que potser també podríem semblar temibles…

Han tancat els contes en família del 2017 els pares de l’Èric, que ens ha llegit diverses històries de dracs extretes del llibre 30 historias de dragones (publicat per Larousse):

D’aquest recull, han triat les més adients, relacionats amb el projecte del p-5A d’aquest trimestre, per exemple, o amb les festes de Nadal que ja tenim a sobre. Moltes gràcies per tot!

Els pares de l’Aridna de p5-A ens han portat una mena de conte ple de contes: El Príncipe Rana, d’Ulf Stark i il·lustrat per Silke Leffler. Per resoldre l’encanteri d’un príncep convertit en granota la princesa Klara no haurà de fer-li un petó, sinó superar un munt de proves ajudada per personatges ben coneguts d’altres històries.

Com és habitual, després de la lectura comentem el conte tot recreant-lo, en aquest cas creant cadascú la seva pròpia i acolorida granota particular.

El darrer conte en família ha tingut un format molt especial: la màgia de les ombres xineses. Els pares de l’Èric de p-5A ens han explicat Els fantasmes no truquen a la porta, escrit per Eulàlia Canal i il·lustrat per Rocío Bonilla (editorial Animallibres).

Les siluetes de l’ós, la marmota i l’ànec, fetes per ells mateixos, han recreat la història d’amistat i gelosia amb la mateixa senzillesa del conte i s’ha creat un moment de recolliment molt especial a la biblioteca. No només això: cada nen s’ha endut el seu petit teatret d’ombres per practicar a casa…

L’Anna Garcia Galceran és la creadora de l’Ona. Va néixer el 1979 i és de Barcelona. Es va llicenciar en filologia catalana a la UAB i era professora de català quan el 2006 va patir una hemorràgia cerebral. Actualment té la mobilitat reduïda, va en cadira de rodes i porta un pegat a l’ull. L’Anna veia que els nens i nenes se la quedaven mirant pel carrer, i va tenir la idea de crear un personatge que anés amb cadira de rodes i portés un pegat a l’ull (com ella). D’aquesta manera els petits lectors poden conèixer aquesta altra realitat des d’una mirada simpàtica com la de l’Ona (www.elscontesdelona.cat).

La mare de la Llum, de p-5A, ens ha portat el conte L’aniversari de l’Ona i ens ha ajudat a tots a posar-nos al lloc de la protagonista.

Tarda de pirates! La mare de la Daniela, de p-5B ens porta una història d’aventures marineres que reivindica que les noies també poden posar-se un pegat a l’ull i superar les proves més díficils.

Daniela pirata (de Susana Isern i publicat per Nubeocho) és una història divertida, acolorida i que sap reivindicar la igualtat des del sentit de l’humor. O sigui: molt recomanable!

La mare de Gala, de p5-A ens torna a visitar. Aquest cop ens porta una altra història d’animals: Blanca, la petita cangur, de Guido van Genechten (publicat per Símbol). Les històries d’aquest autor belga són ja tot un clàssic i solen ser petites lliçons de vida que ajuden a superar reptes.

Com en aquest cas, que la petita cangur, la qual pintem després de sentir i comentar la seva història, ha de decidir-se a sortir de la bossa suau i calentona…

Els pares del Miquel, de p5-A, ens han portat la màgia d’una d’aquelles històries de tota la vida: l’Aladí (amb llàntia i tot!). Llegint una adaptació d’edicions 62 (de la col·lecció Contes de Sempre) i projectant-ne les il·lustracions de Pilarín Bayés, ens han transportat a aquesta aventura oriental enmig de la biblioteca.

Després, cadascú ha demanat el seu particular desig…

Els pares de la Sofia ens han portat històries en anglès. En primer lloc, la mare ens ha presentat un llibre de publicació recent que explica de manera planera i sintètica les vides de grans dones. L’han escrit Elena Fabilli i Francesca Cavallo i en català es titula Contes de bona nit per a nenes rebels (publicat per Estrella Polar):

Després de conèixer (i escoltar) Maria Callas i Yoko Ono, és un plaer sentir una història que ens encanta i que ja és tot un clàssic, El Grúfal, però en el seu idioma original:

Tots els infants canten i ballen “El gegant del pi”, però potser no tots saben que també existeix una llegenda (o unes quantes) que expliquen les gestes d’aquest gegant alliberador de Barcelona.

En Roger, pare de l’Anna de p5-B, ens en porta una versió il·lustrada per la Pilarín Bayés i que de ben segur ha estat llegida moltes vegades. I també ens porta el Gegant de la Ciutat. I una capa i un barret perquè tots ens sentim per uns instants el gegant que ara balla ara balla pel camí… Gràcies!

IMG_8660

Hi ha contes que no ens cansem mai d’explicar ni de sentir. Contes rodons. Com “La rínxols d’or i els tres ossos”: l’estructura repetitiva que crea un crescendo perfecte, les variacions amb les tres veus, el final obert… La mare de la Núria, de p5-B, ens l’explica a través d’una teatralització que flueix divertida amb l’ajuda d’un munt d’objectes que ens porta a la biblioteca.

I després, encara hi ha temps per a pintar i fer titelles per tal que el conte recomenci una i altra vegada…

Els pares de Ferran, de P5-A, han convertit la visita a la biblioteca en un dels seus regals d’aniversari. I ens han portat moltes coses: un conte escrit pel seu germà Martí, un conte per jugar en què cada plana és una tria per seguir la història… i un conte participatiu que tot i conegut es fa nou cada vegada que s’explica: la sopa de pedres:

Ah! I també hi ha hagut temps per cantar…!

S’acosten les vacances de Setmana Santa i per això hem estat pintant ous de Pasqua que ens ha portat la mare del Pol de P5-A. Abans, ens ha llegit el conte “Tina, Leo y los huevos de Pascua” (que trobareu clicant aquí).

Els llibres Tomi Ungerer (escriptor, il·lustrador, viatger, aventurer…) són sempre especials i solen retratar l’afany de llibertat de personatges diferents que no acaben de ser feliços al lloc on se’ls encasella. Els avis del Marc, de P5-A, ens porten el seu Rufus, la història d’un ratpenat a qui agraden la llum i els colors.

9788416804177DSC_0006

Ens expliquen el conte d’una manera molt divertida, ja que l’avi-Rufus apareix a mitja sessió i ens transmet tota la tendresa de la hisòria. Moltes gràcies, avis!

Els Contes en Família es van adaptant al calendari i a les festes. Ens agrada molt. Aquest darrer divendres previ a Sant Jordi, la biblioteca s’omple de dracs lectors.

Va ser gràcies als pares de la Gemma, que ens van portar una llegenda de Sant Jordi molt diferent: com tots els títols de la col·lecció “Contes desexplicats” (Combel), aquest Sant Jordi a la cova del drac capgira el conte tradicional com un mitjó.

  Fou una sessió molt divertida perquè tots hi vam participar molt: primer representant els capgirats rols de la llegenda i després elaborant una màscara de drac.

Els contes no sonen igual en una llengua que en una altra, i a les nostres cases es parlen llengües diferents. Per això els pares del Guillaume ens llegeixen el “seu” conte en francès, i ens el van traduint…

DSC_0765

Es tracta de “La petita gallina vermella” (Le petite Poule Rousse, de pierre Delye i Céline Hudrisier), una faula que ensenya el valor de la responsabilitat.

Hi ha coses que no tenen preu, com els sentiments. O com els amics. Tant de bo tothom ho tingués tan clar com l’Emily Brown, que no canviaria el seu vell i atrotinat conillet Stanley ni per totes les joguines del món.

Aquest conill pertany a Emily Brown (creat per Cresida Cowell i Neal Layton, publicat per Beascoa) ens l’han portat els pares de l’Olívia. És una història plena d’humor i tendresa en què les reines tenen capricis i les nenes donen lliçons. Cresida Cowell (autora, per cert, de Com ensinistrar un drac) ha escrit més àlbums protagonitzats per l’Emily, que esperem que s’aniran traduint i publicant aquí…

Després d’escoltar i comentar el conte pintem i retallem… un Stanley per a cadascú!

Una de pirates! Els pares i tiets del Marc, ens porten una història de pirates diferent, El pirata de les estrelles (d’Albert D. Arrayás i publicat per Babulinka Books). Ulisses el Barba-roig tenia tanta gana que una dia va decidir menjar-se les estrelles.

Ens ho passem molt bé amb la seva lectura fantàsticament dramatitzada, amb l’atrezzo divertit, amb l’humor que hi han posat… Tot marxem al final amb una estrella, un pegat de pirata i sobretot l’experiència d’una gran història compartida, una història de cel i de mar.

DSC_0014

Un kamishibai és una mena teatret tradicional japonès per explicar contes. Una senzilla estructura de fusta permet anar-hi posant làmines de manera que pel davant es mostren les il·lustracions als oients i pel darrera qui explica el conte pot anar llegint el text.

DSC_0018

Els pares de la Ivet (i la seva germaneta) ens n’han portat un (de fabricació pròpia!). I amb ell ens han explicat dos contes: “Els bons amics” i “En Patufet”. Tot plegat, a més, amb unes quantes sorpreses que tots els “patufets” de p5-A han agraït molt.  una estona fantàstica!

DSC_0032

I hem acabat els Contes en Família d’aquest curs amb tot un clàssic, “L’Aneguet lleig”. Tots ens sentim en alguna ocasió fora de lloc i aquesta història és un exemple d’autoconeixement i autoacceptació difícil de superar.

La mare de l’Asier ens el llegeix projectant les pàgines del conte i, en acabat, fem una divertida màscara d’ànec que cadascú pinta del seu color.

DSC_0021DSC_0004